\

blog background

Thursday, 20 July 2017

Resepi Ayam Panggang Marvellous

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


So..sebenarnye ayam panggang ni aku buat time puasa haritu but hari ni baru rajin and ada mood nak share dekat blog ni  😆 tu pon sebab dah lame tak update blog ni. Hahahaha teruk kan ? I know. 😅

Ok. 

Asalnya nak masak ayam ni dalam periuk Noxxa tu. Tapi sebab ade button die yang tak berapa nak elok..so aku panggang jela dalam oven. Still menjadi what? 

P/s : resepi ni aku takde sukat2 sebab memang resepi asal pon takde sukat2. hahaha

So here's the recipe 👇


Bahan - bahannye :

- 1 ekor ayam
- yoghurt (tak kisah lah low fat ke full fat or takde fat sekalipun)
- rosemary
- paprika
- thyme 
- chicken seasoning (aku saja tambah cuz why not kan?)
- lada hitam
- garam 
- 1/2 lemon
- olive oil



Cara-cara :



Then bakar pada suhu 180℃ untuk plus minus 1 jam 15 minit sampai masak depends on oven masing2.


Kalau macam aku haritu, bakar ayam separuh je so bakar dalam 30 minit dulu..then cek sama ada dah masak or belum. Kalau tak masak lagi, pandai2 la tambah lagi beberapa minit (so kena selalu cek la ye anak2).

Ok that's all. Enjoy !


P/s : dah habis berbuka haritu baru teringat gambar ayam dah masak tak ambik. Cehss..




No comments:

Post a Comment