\

blog background

Sunday, 3 March 2013

~ the sacrifice ~





hello uolls~

ehem..

sihatkah semuanya ?
*macam la ramai readers*

sihat ?

alhamdulillah   :)

so, tengah2 malam ni, just nak share dengan semua..

share ape share ape ?
*budak kecik menyampuk*

just wanna share ape yang abah cerita dalam kereta semalam time otw nak balik from my late tok's house.

so, ape yang abah cerita ?
it's all about sacrifice.
sacrifice what ?

yup !
our parents' sacrifice.
the one who take care of us.
the one who used to hold us.

the one who used to feed us.

the one who used to buy our new clothes..our needs.

jaga kita daripada kecik sampai sekarang.

basuh najis kita masa kecik.

so, kalau nanti parents kita dah uzur..

boleh ke kita buat semua tu ?

zaman sekarang, nak sentuh orang tua pon dah euwwww bagai.

tak sanggup nak sentuh kulit yang dah berkedut seribu.

apetah lagi nak mandikan diaorang, bersihkan ape yang patot.

semua nak senang je.

sampai hantar kat old folks punye house la bagai...

macam yang abah cakap.

arwah tok, even dah tua, dia still boleh jaga moyang.

:'(

kita yang muda ni ?

what are our responsibilities as a child ?

kalau di fikir2kan semula..

dah berapa banyak duit umi and abah habis mase aku kat instar dulu.

hopefully aku dapat and sempat balas jasa umi and abah.  :)

yelah.

jaga aku dari 26 mei 1995 sampai sekarang.

dulu zaman susah.

ingat lagi, dulu pakai kain napkin je.
*kalau x silap napkin name kain tu*

takde nak pakai pampers2 ni.

bak kata abah, buang duit je.

sekeping dah berapa posen harga benda alah tu.

lepas pakai, buang je macam buang duit.

it is better to use kain napkin daripada habis about hundred lebih per month.
*kempen berjimat pulak. ngee~*

hmmmm..

lagi ape yang abah cite semalam ek ?

ok.

zaman jepun dulu.

abah and nenek cakap, dulu2 major pakai jamban yang ditakung dengan baldi.

and sape yang nak kosongkan segala najis dalam baldi yang ade kat setiap rumah ?

mestilah ade employee kan ?

nenek cakap, pekerja yang buang faeces tu semua on duty waktu sebelum subuh.

kenapa ?

abah pulak jawab; sebab sebelum subuh kan gelap, so, takdelah kelihatan sangat warna faeces tu.

ade ke yang sanggup tengok sebaldi faeces ?

hehe.

oklah.

mata dah kuyu ni.

just nak share je malam ni.

same2 ambil iktibar.
*eceh. jadi baik kejap*

takde kena mengena dengan yang masih hidup mahupun yang dah tiada.

*tutup mulut menguap*

till then,, 


BYE BYE








No comments:

Post a Comment