\

blog background

Monday, 18 March 2013

friendship remains



hello uolls !

malam ni gue mau crite jem masek u yeng gue pergi hari sebtu beru ni.
*kau dah kenape farah?*

ok ok.

nak jadi ceriteranye,,

gue pergi sama syaz and jannah.

syaz is kawan aku since tadika lagi keyh !

bangge jap cause still contact sampai sekarang.

rumah gue dengan rumah die pon dekat je.

hahahaha.

selalu merempit dengan die petang2 nak makan angin.
*macam xde benda lain nak makan*

ni muke excited syaz dapat makan meatball kat pizzahut



ok ok.

jannah pulak start kenal waktu sekolah rendah and sampai lah sekarang still friends. 

ni die pembuli yang dah pencen. ;P



*pssstt. jannah dulu sokmo buli gue*

tapi sekarang die dah jadi gegirl keyh.

jiwang jugak la sikit.

plus bilik tidor die pon dah cat warna pink.

hilang ke'gengster'an die dulu.

kahkahkah.

ok. stop from being nonsense !

okeh. 

plan dengan dieorang pkul 9 pagi dekat zenith.

and guess what ?

gue ingat jannah yang umah die dok tengah2 bandor sampai dulu.

unfortunately, gue yang sampai dulu.

kueng asam punye kawan.

die beria suruh gue datang awal takot die sorang2 kat sane nanti.

padahal gue yang sampai dulu.

sorang2 pulak tu.

and gue tunggu die bukan main lame lagi.

sabor jela.  -___-

lepas die sampai, teros masuk and kena daftar tapi kiteorang tak daftar pon.

ramai sangat orang, so kemalasan yang amat sangat.

okeh.

and then on the afternoon, si syaz ni pulak baru sampai.

die datang2 je, terus rungut lapar.

so,,

kiteorang lepak dekat ECM a.k.a CAPITAMALL.

beli bigapple and then makan2 kat pizza hut.

and terjumpe pulak dengan zahrul and luqman.
*kawan mase primary school*

dieorang keje kat situ.

tapi nak mintak order kat dieorang tersangatlah susah cause ramai customer.

tapi last2 dapatlah jugak even lame tunggu.


then, lepas lepaking dekat ECM,,

pergi zenith once again sebab si syaz ni tak pergi lagi.

grrrrrr..

kaki gue pon dah penat asyik dok jalan2 seharian.

lepas settle semua, pukul 6, abang gue datang amik.

and sebagai balasan sebab die dengan rela hati datang amik gue,,

gue kena jemur baju die kat ampaian.

-________-

sabor jela.

okeh la.

dah penat bercerita.

till then,,,


BYE BYE






Sunday, 3 March 2013

~ the sacrifice ~





hello uolls~

ehem..

sihatkah semuanya ?
*macam la ramai readers*

sihat ?

alhamdulillah   :)

so, tengah2 malam ni, just nak share dengan semua..

share ape share ape ?
*budak kecik menyampuk*

just wanna share ape yang abah cerita dalam kereta semalam time otw nak balik from my late tok's house.

so, ape yang abah cerita ?
it's all about sacrifice.
sacrifice what ?

yup !
our parents' sacrifice.
the one who take care of us.
the one who used to hold us.

the one who used to feed us.

the one who used to buy our new clothes..our needs.

jaga kita daripada kecik sampai sekarang.

basuh najis kita masa kecik.

so, kalau nanti parents kita dah uzur..

boleh ke kita buat semua tu ?

zaman sekarang, nak sentuh orang tua pon dah euwwww bagai.

tak sanggup nak sentuh kulit yang dah berkedut seribu.

apetah lagi nak mandikan diaorang, bersihkan ape yang patot.

semua nak senang je.

sampai hantar kat old folks punye house la bagai...

macam yang abah cakap.

arwah tok, even dah tua, dia still boleh jaga moyang.

:'(

kita yang muda ni ?

what are our responsibilities as a child ?

kalau di fikir2kan semula..

dah berapa banyak duit umi and abah habis mase aku kat instar dulu.

hopefully aku dapat and sempat balas jasa umi and abah.  :)

yelah.

jaga aku dari 26 mei 1995 sampai sekarang.

dulu zaman susah.

ingat lagi, dulu pakai kain napkin je.
*kalau x silap napkin name kain tu*

takde nak pakai pampers2 ni.

bak kata abah, buang duit je.

sekeping dah berapa posen harga benda alah tu.

lepas pakai, buang je macam buang duit.

it is better to use kain napkin daripada habis about hundred lebih per month.
*kempen berjimat pulak. ngee~*

hmmmm..

lagi ape yang abah cite semalam ek ?

ok.

zaman jepun dulu.

abah and nenek cakap, dulu2 major pakai jamban yang ditakung dengan baldi.

and sape yang nak kosongkan segala najis dalam baldi yang ade kat setiap rumah ?

mestilah ade employee kan ?

nenek cakap, pekerja yang buang faeces tu semua on duty waktu sebelum subuh.

kenapa ?

abah pulak jawab; sebab sebelum subuh kan gelap, so, takdelah kelihatan sangat warna faeces tu.

ade ke yang sanggup tengok sebaldi faeces ?

hehe.

oklah.

mata dah kuyu ni.

just nak share je malam ni.

same2 ambil iktibar.
*eceh. jadi baik kejap*

takde kena mengena dengan yang masih hidup mahupun yang dah tiada.

*tutup mulut menguap*

till then,, 


BYE BYE








grandma a.k.a. tok :'(






ehem..

actually..

semalam time aku dok serabot2 buat header blog ni...
*huduh je*

umi panggil aku.

then...

me : nape umi ?
umi : tok dah meninggal. cepat2 solat. lepas tu kite gi chenor teros.gi bagitau nenek cepat.

lepas tu teros la aku pergi umah nenek yang just kat belakang rumah aku.

but then...

aku pelik la.

sape sebenarnye yang meninggal ?

tok or moyang ?

sebab kat chenor, tok yang jage moyang coz moyang dah overdos uzur.

lepas dah siap2 semua, nenek datang umah and teros kiteorang bertolak ke chenor.

and sampai la kat sane sebelom orang solat jenazah.

ku lihat abangku dah sampai kat umah tok tu.

and muke die lain macam. maybe baru lepas nangis.

yelah, tok yang jage abang and along dari kecik lepas mak abang and along meninggal.
*if i'm not mistaken*

and lepas orang dah siap solat, moyang baru sampai dengan tok ki teh.

dari luar rumah lagi moyang dah menangis.  :'(

bile dah kat depan jenazah, moyang cium dahi tok.

time tu memang sebak gile la.

major nangis termasuklah me.
*sobs sobs*

and moyang nangis sampai lah ke lewat petang.

"wok dah tinggal mak..nape tak tunggu mak..wokk...wokkk.."
*moyang's racau*

tok and nenek atas pelamin abang and k.fida
nenek and tok


genap 2 bulan lepas kenduri kahwin abang kat rumah my family..

tok dah pergi..

:'(

so, expected the unexpected.

moyang yang dah umur 90 lebih.

and tok, who is anak moyang.

tok yang pergi dulu.

semua macam tak percaye.

and aku pon..hmm..

it's hard to believe..



we miss u, tok






AL - FATIHAH