\

blog background

Wednesday, 27 February 2013

~ the retainer ~




hye uolls~

apo kabau semuo ?

baik ?

alhamdulillah

^_^

sihat belako kan ?
*nogori's version pulak*

ok.

ni nak cite pasal gigiku yang dah tersusun rapat.

ngee~  ^____^

alhamdulillah, dah debond dah.

debond ?

what the fish ?

debond means dah bukak braces la adik2 sekalian.

ni nak cite pengalaman mase debond.

well,, 

mase doc nak bukak bracket satu2 and nak bukak dawai tu memang la tak sakit sangat.

tak sakit sangat ?

means sakit jugak la ?

well, not really pain.

biase je. 

sakit sikit je.

then, lepas debond tu..

doc wat scaling and macam2 la kat gigi aku.

tak de mase pulak nak tanye die wat ape.

tapi seriously mase wat scaling tu, and time die cuci2 gigi aku..

sakit memang tak terkata.

Allah je la yang tau.

nak2 time scaling nak cuci segale kekotoran yang ade kat gigigigigigigi aku nih gara2 pakai braces.

time tu memang azab gile.

sakit bagai nak rak.

berat nanang bak kate ore klate.

hahahaha.

terleleh jugak la air mate mase tu.

dek terlampau sakit.

grrrrr..

kalau la aku pandai guna alat2 untuk wat scaling tuh,

nak je aku wat kat gigi doc tu biar die tau sakit macam mane.

tak boleh blah sekali mase kumur2,

tengok2 darah keluar.

-____________-

pening kepale sekejap.

dah la memang jenis takot tengok darah.

kalau tengok darah automatik rase macam nak nangis.

cengeng ?

biar lah.

ehem.

takdelah takot, just tak berani je.

hahahaha.

bukan same ke ?

biar la.

ok.

lepas tu dah siap semua benda.

aku dengar sorang doc yang lain cakap....

"bengkaknye gusi die"

yeah.

dan aku rase memang sakit gile dah gusi aku time tu.

tiap kali kumur, tiap kali tu jugak lah keluar darah.

grrrrrrr.

ok.

semua aktiviti menyakitkan tu semalam punye cite.

doc tu cakap suruh aku kumur dengan air garam 3 kali sehari.

for what ?

nak bagi cepat surut bengkak tu lah.

pheww~~

memang aku buatlah tiap2 hari.

taknak sakit punye pasal.

then, hari ni pulak, pukul 11.30

gi klinik lagi sekali.

nak amik retainer pulak.

first time tengok betol2 depan mate.

macam gigi palsu tapi yang tak bergigi.

hahaha.

then, doc tu ajar cara nak pakai and cara nak cabot.

doc laki k.

dah takde doc pompuan agaknye.

-____-

mula2 belajar cara nak pakai tu memang lah excited + bersemangat.

doc cakap kene pakai setiap hari 24 hours except time nak makan and bersukan.

bersukan ?

perlikah ?

tau la aku malas pon.

hahahaha.

then, bila nurse panggil kat kaunter.

die tanye aku belajar kat mane.

dengan pelatnye aku jawab..

"tsengah tsunggu lesult eshpiem"

hahaha.

macam anak sedare aku dah lagaknye.

so, next appointment on 3/4/13.

and now, tengah tahan sakit pakai retainer yang bawah ni.

yang belah atas ok je.

and you know what ?

upper retainer ni macam pengumpul air liur pulak cause air liur terkumpul kat bahagian dalam retainer ni.

bila cabot, berjejeh jejeh meleleh leleh air liur.

mesti korang rase euwwwwwwwwwwwwwwwww kan ?

hahaha.

dah nak buat macam mane lagi ?

baru nak suaikan diri dengan benda alah ni.

doc cakap lame2 nanti ok lah.

hmmmm.

tak suka betol kalau dengar 'lame2' ni.

well,,

i think that's all for tonight.

huhu

^____^

till then,,

BYE BYE

*WISH ME LUCK UNTUK TIDO MALAM NI. SAKIT LA UOLLS. SOBS SOBS*

Monday, 25 February 2013

tomorrow...ngee~ ^_^




hye peeps~

tomorrow ?

ade ape dengan esok ?

tomorrow, and tomorrow, and tomorrow..
creeps in this petty pace from day to day..
to the last syllable of recorded time..
and all our yesterdays have lighted fools..
the way to dusty death !
*kejadah pulak tetiba keluar life's brief candle punye poem*

ok ok. melawak je sebenornye.

^_^

tak lawak ?

ikot I la, blog I kan kan kan ?

ehem ehem. testing testing.

so, esok 26/2 kan ?

the meaning is braces mod off !

gua tak pakai gigi besi da yaww~

no more colourful gigi macam ni

but still aku kena pakai the 'retainer' yang akan diambil kat klinik pada 27/2.


hahahahahaha...

retainer tu benda alah ape korang tanye ?

this is the retainer

apa pasal mau pakai ?

supaya gigiku yang dah cantik ni tak kembali jarang seperti dulu.

weeeee~

but, doc cakap i have to wear this retainer for the rest of my life..
i'll be with you..
*terkeluar lagu maher zain*

ye tuan2 and puan2.

ingin saya bold, caps lock and underline disini..

FOR THE REST OF MY LIFE !!!

if not, gigiku kembali jarang and membazir je pakai braces 2 tahun lebih tau uolls~

nasib baik la retainer tu boleh cabot sendiri.

so, kalau nak makan memang akanku cabot la retainer tu.

menyemak je dalam mulut.

Grrrrrrr...

so..

so..

and 

soooo...

that's all untuk entry pasal 'tomorrow' ni.

till then,,,


BYE BYE

Tuesday, 19 February 2013

nak cantikk ??





holla there ;)

sihatkah anda semua ?

sihat ?

ohh.bagus sekali.

hope semua my readers in the pink la eh.

pink?

yeah. uolls kan pinky yaww~

hahaha.

ok.

just kidding.

so, kita teroskan dengan tittle entry kali ni.

NAK CANTIKK ?

senang je sebenar nyerrr.

macam dalam gambar ni...


comel tak ? comel tak ?

tapi siapa2 gigi yang tak berape nak molek tu cover sikit eh.

hehehe.

kidding.
*hope takde yang terase*

ehem ehem..

but the problem is..

sekarang ni susah nak tengok orang senyum.

kan ? kan ?

padahal boleh dapat rewards from God free free je.

pernah dengar quotes about it tak ?

'SMILE IS SADAQAH'

well..ni nak share sikit the abundance of smiling :

1. Senyum menyebabkan kita kelihatan lebih cantik atau handsome! Betul tak?
2. Senyum mampu mengubah 'mood' kita kepada yang lebih positif dan bertenaga.
3. Senyum mengurang atau menghilangkan tekanan atau stress. Anda pernah cuba?
4. Senyum memantapkan sistem imunisasi badan kita. Maka badan kita akan lebih tahan terhadap penyakit.
5. Senyum menyebabkan anda kelihatan lebih muda! :D
so, the moral of the entry..
senyum senyum lah selalu !
^_^
till then,,

BYE BYE



Sunday, 17 February 2013

belog baru ;)




hai uolls~
*waving hands*

belog baru ?

yupp !

thish ish my shecond blog..
*budak pelat in da house*

haa ? second ?

kenapakah ?

thish ish because aku tak boleh nak sign in google account yang lame.
KLIK SINI---> blog

why ?

kalau nak tau, silalah bertanya kat encik google kita nih ye adik adik sekalian.

and..

the bad news is aku pening dengan blogger yang new version ni.

tak boleh nak buat header la.

itu la. ini la.

yeke ? ke aku yang tak pandai lagi ?

hahaha

tak tau lah kan.

well, i'll check this new version blogger out later.

till then,,

BYE BYE