\

blog background

Friday, 23 August 2013

newbiessss~



hey girls~

ok. abaikan post title tu. 
*xde idea sebenarnye..

so, hows your life kat matrik sekarang ?

err. better la kalau nak compare dengan time mule2 masuk dulu.

new friends, new bff, and new bf ?

ok, bf tu ridiculous jerrrr keyhhhhh.

well,, new bff ?

zetty and qilah feeling2 doctor gitu. ahaks~

sorang budak nogoghi sorang budak ganu kiterr..

start with ta'aruf yang macam hape ntah

and end up being bajet2 bff gitu

^___^

*balingbalik*

classmate : blok mane ?

zetty : blok C1..

me : *tetibemenyampuk* eh..sape blok C1 tu ?

zetty : kite.. *handsup*

me : eh. same la kite..nanti kalau nak gi kelas lain, gi n dok same ek ?

zetty : ok. kitekan classmates.. :)

****
that's intro dengan zetty

well, ta'aruf yang agak mengade n ala ala budak baik je konon.

KONON.

bile ingat balik, masing2 pakat gelak. hahaha..

dengan qilah pulak..

*balingbalik*

minggu kedua belajar..

me tengah belek2 buku before tutorial punye klas..

qilah : *duduksebelahme*

me : eh, budak tukar modul ek ?

qilah : ha'ah *tersipumalu* 

me : owh. sebelum ni modul brape ?

qilah : modul 2.

me  : name ape ?

qilah : aqilah *whispering*

me : hah ? ape die ?

qilah : nur  aqilah *stillwhispering*

me : owh... *takdengarponsebenarnye*

****

tension gile mase tu sebab tak dengar namenye ape.

tapi lame2 tau jugak.

lepas tu rapat pulak

and malam2 selalu lepak kat cafe blok die sambil makan2 sambil study

^___^

and of course they ARE caring and kind.  :)

alhamdulillah, me dapat kawan2 yang baik2 plus best2

nasib baik sekepala and boleh masok dengan diriku ini

ahaks~

*pssttt,,bff lame still keep in touch keyhh~

ok. no more typing..

till then,,

BYE BYE














Thursday, 6 June 2013

homesick ?!




hallu uolls~

kita bertemu kembali setelah..

setelah ape ek ?

den pon tak tau lah, pandai2 lah sambung sendiri.

^___^

well,,,, HOMESICK ??

wazzaaaaa..

sejak bile hang pandai homesick ni farah ?

well,, biaselah anak umi.

bile mengadu homesick kat umi, umi tanye balik ;

'ngapenye? sebelom ni dok hostel ok je'

ok. memang sebelom ni den dok hostel.

tapi jarak dari pekan ke kuantan tu berapelah sangat kilometer die kan ?

dalam 30 minit dengan speed abah bawak kereta, sekejap je dah sampai.

ni kalau jarak dari changlun,kedah nak ke kuantan ?

mahu setengah hari tu dah konpem2 habiskan mase dalam kereta je.

berape ratus ribu kilometer tu den tak nak amik kire la.

waaaaaa~  :'(

seminggu orentasi kat sini, seminggu jugak lah aku nangis.

manje ?

lantak pi la orang nak kata ape.

tapi sekarang dah ok lah sikit.

sepupu den pon same study kat sini.

takdelah rase sangat lonely sorang2 terdampar kat changlun ni.

hoho..

ehem, lagi mau story ape ek ?

takde dah kot.

woott woott~

menghitung hari nak balik rumah.

bile ?

tunggu raye jela.

sadis betol.

sobs sobs~

btw, wish me luck ek belajar kat tempat orang ni.

*still dalam proses membiasekan diri dengan tempat baru*

ok uolls~

till then,,


BYE BYE

p/s : miss my family and friends damn much !  :-*






Wednesday, 22 May 2013

KMK ~




holla there <@

udah lama ibuk nggak update entry kat belog ibuk ni.

yeah. i know.

i'm kindda busy lately.
*busy ke malas*

wahaa, actually dua2 yakni malas and busy walaupon takdelah sebusy PM.

busy for what ? hang kan dok umah je ternak lemak.

ok. that's why the title up there named KMK.

gue busy dok isi boranglah apelah bagai.

mane nak beli barang2 nak menghambakan diri kat matrik nanti.

gi yayasan pahang lah amik duit.

weee. dapat duit.

$_$

lagipon selama ni dok update blog pakai orang punye gadget.

so, susah la sikit.

ni dah ade yang sendiri, 24 jam nak update pon boleh...

ok. dah banyak lari daripada topik.

KMK..

stands for ?

i bet you all know la.

so, isnin ni bersamaan 27 mei yakni sehari selepas birthday aku..

i will be one of  KMK's student.

sumber : incik google


after all this while aku dok rumah. dalam 5 bulan tanpa buku.

lepas ni dok menghadap buku semule dengan otak yang tepu and penoh lemak berkrim.

urrghh. i hope i can face this challenge ?!

so, lepas ni geng dengan matluthfi la cakap kedah naa..

ok. mengarot.

hmm. nak taip ape lagi ek ?

haaaa !

wish me luck bile stay tempat orang ni.

takot jugak dok kat utara sorang2 jauh gile daripada family.

manje ?

aku tak manje okeh !

ok. done for today.

till then,,


BYE BYE



Saturday, 6 April 2013

nak pergi mana ?




well holla there..   :D

ecececeh.

happy semacam je kau ek ?

happy kebendenye ?

aku dah pening dok pikiaq nak further study kos ape.

so,cita-cita kau ape mek farah oii ?

saya nak jadi arkitek yang berjaya.
*jawapan skema*

ok ok.
seriously, deep in my heart..

aku minat gilos dengan arkitek.

tapi...

'kos arkitek ni banyak keje kak..'

'maklong dengar ade sampai student tido kat studio sebab nak siapkan assignment'

'duk tido kat studio campur laki pompuan ni..umi tak berkenan lah'

'susah nak dapat keje nanti'

kbye.

terlalu banyak kondemmer yang bersuare tatkala diriku menyatakan hajat ingin mengambil kos seni bina ni.

dan effectnye...

dum dum dum dum..
*bunyi drum*

aku terase begitu down untuk teroskan cita cita aku.

dan dalam borang upu, just tiga U je yang aku apply untuk kos seni bina ni.

lagi 5 pilihan tu, macam2 jenis kos aku amik.

insyaAllah yang peluang pekerjaannye ok nanti.

huhh.

pening betol nak tentukan mase depan ni.

sampai abang aku marah sebab tak stay minat dengan cita-cita aku.

takdelah marah mane, just macam tak suka jela.

ok, kekadang rase stress jugak lah.

rase malas nak isi upu.

sebab tak tau nak pilih kos ape.

sampai muke aku pon makin terok jadinye..

disebabkan hormon tersangatlah tak stabil.

-________-

btw, congrates lah kepada mana2 batch 0812 yang dapat all A's.

result aku ?

ehem.

alhamdulillah la semua credit.

wahahaha.

kbye.

dah tak tau nak mengarot ape.

kesian...

eh eh, silap.

sekian..


BYE BYE

Monday, 18 March 2013

friendship remains



hello uolls !

malam ni gue mau crite jem masek u yeng gue pergi hari sebtu beru ni.
*kau dah kenape farah?*

ok ok.

nak jadi ceriteranye,,

gue pergi sama syaz and jannah.

syaz is kawan aku since tadika lagi keyh !

bangge jap cause still contact sampai sekarang.

rumah gue dengan rumah die pon dekat je.

hahahaha.

selalu merempit dengan die petang2 nak makan angin.
*macam xde benda lain nak makan*

ni muke excited syaz dapat makan meatball kat pizzahut



ok ok.

jannah pulak start kenal waktu sekolah rendah and sampai lah sekarang still friends. 

ni die pembuli yang dah pencen. ;P



*pssstt. jannah dulu sokmo buli gue*

tapi sekarang die dah jadi gegirl keyh.

jiwang jugak la sikit.

plus bilik tidor die pon dah cat warna pink.

hilang ke'gengster'an die dulu.

kahkahkah.

ok. stop from being nonsense !

okeh. 

plan dengan dieorang pkul 9 pagi dekat zenith.

and guess what ?

gue ingat jannah yang umah die dok tengah2 bandor sampai dulu.

unfortunately, gue yang sampai dulu.

kueng asam punye kawan.

die beria suruh gue datang awal takot die sorang2 kat sane nanti.

padahal gue yang sampai dulu.

sorang2 pulak tu.

and gue tunggu die bukan main lame lagi.

sabor jela.  -___-

lepas die sampai, teros masuk and kena daftar tapi kiteorang tak daftar pon.

ramai sangat orang, so kemalasan yang amat sangat.

okeh.

and then on the afternoon, si syaz ni pulak baru sampai.

die datang2 je, terus rungut lapar.

so,,

kiteorang lepak dekat ECM a.k.a CAPITAMALL.

beli bigapple and then makan2 kat pizza hut.

and terjumpe pulak dengan zahrul and luqman.
*kawan mase primary school*

dieorang keje kat situ.

tapi nak mintak order kat dieorang tersangatlah susah cause ramai customer.

tapi last2 dapatlah jugak even lame tunggu.


then, lepas lepaking dekat ECM,,

pergi zenith once again sebab si syaz ni tak pergi lagi.

grrrrrr..

kaki gue pon dah penat asyik dok jalan2 seharian.

lepas settle semua, pukul 6, abang gue datang amik.

and sebagai balasan sebab die dengan rela hati datang amik gue,,

gue kena jemur baju die kat ampaian.

-________-

sabor jela.

okeh la.

dah penat bercerita.

till then,,,


BYE BYE






Sunday, 3 March 2013

~ the sacrifice ~





hello uolls~

ehem..

sihatkah semuanya ?
*macam la ramai readers*

sihat ?

alhamdulillah   :)

so, tengah2 malam ni, just nak share dengan semua..

share ape share ape ?
*budak kecik menyampuk*

just wanna share ape yang abah cerita dalam kereta semalam time otw nak balik from my late tok's house.

so, ape yang abah cerita ?
it's all about sacrifice.
sacrifice what ?

yup !
our parents' sacrifice.
the one who take care of us.
the one who used to hold us.

the one who used to feed us.

the one who used to buy our new clothes..our needs.

jaga kita daripada kecik sampai sekarang.

basuh najis kita masa kecik.

so, kalau nanti parents kita dah uzur..

boleh ke kita buat semua tu ?

zaman sekarang, nak sentuh orang tua pon dah euwwww bagai.

tak sanggup nak sentuh kulit yang dah berkedut seribu.

apetah lagi nak mandikan diaorang, bersihkan ape yang patot.

semua nak senang je.

sampai hantar kat old folks punye house la bagai...

macam yang abah cakap.

arwah tok, even dah tua, dia still boleh jaga moyang.

:'(

kita yang muda ni ?

what are our responsibilities as a child ?

kalau di fikir2kan semula..

dah berapa banyak duit umi and abah habis mase aku kat instar dulu.

hopefully aku dapat and sempat balas jasa umi and abah.  :)

yelah.

jaga aku dari 26 mei 1995 sampai sekarang.

dulu zaman susah.

ingat lagi, dulu pakai kain napkin je.
*kalau x silap napkin name kain tu*

takde nak pakai pampers2 ni.

bak kata abah, buang duit je.

sekeping dah berapa posen harga benda alah tu.

lepas pakai, buang je macam buang duit.

it is better to use kain napkin daripada habis about hundred lebih per month.
*kempen berjimat pulak. ngee~*

hmmmm..

lagi ape yang abah cite semalam ek ?

ok.

zaman jepun dulu.

abah and nenek cakap, dulu2 major pakai jamban yang ditakung dengan baldi.

and sape yang nak kosongkan segala najis dalam baldi yang ade kat setiap rumah ?

mestilah ade employee kan ?

nenek cakap, pekerja yang buang faeces tu semua on duty waktu sebelum subuh.

kenapa ?

abah pulak jawab; sebab sebelum subuh kan gelap, so, takdelah kelihatan sangat warna faeces tu.

ade ke yang sanggup tengok sebaldi faeces ?

hehe.

oklah.

mata dah kuyu ni.

just nak share je malam ni.

same2 ambil iktibar.
*eceh. jadi baik kejap*

takde kena mengena dengan yang masih hidup mahupun yang dah tiada.

*tutup mulut menguap*

till then,, 


BYE BYE








grandma a.k.a. tok :'(






ehem..

actually..

semalam time aku dok serabot2 buat header blog ni...
*huduh je*

umi panggil aku.

then...

me : nape umi ?
umi : tok dah meninggal. cepat2 solat. lepas tu kite gi chenor teros.gi bagitau nenek cepat.

lepas tu teros la aku pergi umah nenek yang just kat belakang rumah aku.

but then...

aku pelik la.

sape sebenarnye yang meninggal ?

tok or moyang ?

sebab kat chenor, tok yang jage moyang coz moyang dah overdos uzur.

lepas dah siap2 semua, nenek datang umah and teros kiteorang bertolak ke chenor.

and sampai la kat sane sebelom orang solat jenazah.

ku lihat abangku dah sampai kat umah tok tu.

and muke die lain macam. maybe baru lepas nangis.

yelah, tok yang jage abang and along dari kecik lepas mak abang and along meninggal.
*if i'm not mistaken*

and lepas orang dah siap solat, moyang baru sampai dengan tok ki teh.

dari luar rumah lagi moyang dah menangis.  :'(

bile dah kat depan jenazah, moyang cium dahi tok.

time tu memang sebak gile la.

major nangis termasuklah me.
*sobs sobs*

and moyang nangis sampai lah ke lewat petang.

"wok dah tinggal mak..nape tak tunggu mak..wokk...wokkk.."
*moyang's racau*

tok and nenek atas pelamin abang and k.fida
nenek and tok


genap 2 bulan lepas kenduri kahwin abang kat rumah my family..

tok dah pergi..

:'(

so, expected the unexpected.

moyang yang dah umur 90 lebih.

and tok, who is anak moyang.

tok yang pergi dulu.

semua macam tak percaye.

and aku pon..hmm..

it's hard to believe..



we miss u, tok






AL - FATIHAH












Wednesday, 27 February 2013

~ the retainer ~




hye uolls~

apo kabau semuo ?

baik ?

alhamdulillah

^_^

sihat belako kan ?
*nogori's version pulak*

ok.

ni nak cite pasal gigiku yang dah tersusun rapat.

ngee~  ^____^

alhamdulillah, dah debond dah.

debond ?

what the fish ?

debond means dah bukak braces la adik2 sekalian.

ni nak cite pengalaman mase debond.

well,, 

mase doc nak bukak bracket satu2 and nak bukak dawai tu memang la tak sakit sangat.

tak sakit sangat ?

means sakit jugak la ?

well, not really pain.

biase je. 

sakit sikit je.

then, lepas debond tu..

doc wat scaling and macam2 la kat gigi aku.

tak de mase pulak nak tanye die wat ape.

tapi seriously mase wat scaling tu, and time die cuci2 gigi aku..

sakit memang tak terkata.

Allah je la yang tau.

nak2 time scaling nak cuci segale kekotoran yang ade kat gigigigigigigi aku nih gara2 pakai braces.

time tu memang azab gile.

sakit bagai nak rak.

berat nanang bak kate ore klate.

hahahaha.

terleleh jugak la air mate mase tu.

dek terlampau sakit.

grrrrr..

kalau la aku pandai guna alat2 untuk wat scaling tuh,

nak je aku wat kat gigi doc tu biar die tau sakit macam mane.

tak boleh blah sekali mase kumur2,

tengok2 darah keluar.

-____________-

pening kepale sekejap.

dah la memang jenis takot tengok darah.

kalau tengok darah automatik rase macam nak nangis.

cengeng ?

biar lah.

ehem.

takdelah takot, just tak berani je.

hahahaha.

bukan same ke ?

biar la.

ok.

lepas tu dah siap semua benda.

aku dengar sorang doc yang lain cakap....

"bengkaknye gusi die"

yeah.

dan aku rase memang sakit gile dah gusi aku time tu.

tiap kali kumur, tiap kali tu jugak lah keluar darah.

grrrrrrr.

ok.

semua aktiviti menyakitkan tu semalam punye cite.

doc tu cakap suruh aku kumur dengan air garam 3 kali sehari.

for what ?

nak bagi cepat surut bengkak tu lah.

pheww~~

memang aku buatlah tiap2 hari.

taknak sakit punye pasal.

then, hari ni pulak, pukul 11.30

gi klinik lagi sekali.

nak amik retainer pulak.

first time tengok betol2 depan mate.

macam gigi palsu tapi yang tak bergigi.

hahaha.

then, doc tu ajar cara nak pakai and cara nak cabot.

doc laki k.

dah takde doc pompuan agaknye.

-____-

mula2 belajar cara nak pakai tu memang lah excited + bersemangat.

doc cakap kene pakai setiap hari 24 hours except time nak makan and bersukan.

bersukan ?

perlikah ?

tau la aku malas pon.

hahahaha.

then, bila nurse panggil kat kaunter.

die tanye aku belajar kat mane.

dengan pelatnye aku jawab..

"tsengah tsunggu lesult eshpiem"

hahaha.

macam anak sedare aku dah lagaknye.

so, next appointment on 3/4/13.

and now, tengah tahan sakit pakai retainer yang bawah ni.

yang belah atas ok je.

and you know what ?

upper retainer ni macam pengumpul air liur pulak cause air liur terkumpul kat bahagian dalam retainer ni.

bila cabot, berjejeh jejeh meleleh leleh air liur.

mesti korang rase euwwwwwwwwwwwwwwwww kan ?

hahaha.

dah nak buat macam mane lagi ?

baru nak suaikan diri dengan benda alah ni.

doc cakap lame2 nanti ok lah.

hmmmm.

tak suka betol kalau dengar 'lame2' ni.

well,,

i think that's all for tonight.

huhu

^____^

till then,,

BYE BYE

*WISH ME LUCK UNTUK TIDO MALAM NI. SAKIT LA UOLLS. SOBS SOBS*

Monday, 25 February 2013

tomorrow...ngee~ ^_^




hye peeps~

tomorrow ?

ade ape dengan esok ?

tomorrow, and tomorrow, and tomorrow..
creeps in this petty pace from day to day..
to the last syllable of recorded time..
and all our yesterdays have lighted fools..
the way to dusty death !
*kejadah pulak tetiba keluar life's brief candle punye poem*

ok ok. melawak je sebenornye.

^_^

tak lawak ?

ikot I la, blog I kan kan kan ?

ehem ehem. testing testing.

so, esok 26/2 kan ?

the meaning is braces mod off !

gua tak pakai gigi besi da yaww~

no more colourful gigi macam ni

but still aku kena pakai the 'retainer' yang akan diambil kat klinik pada 27/2.


hahahahahaha...

retainer tu benda alah ape korang tanye ?

this is the retainer

apa pasal mau pakai ?

supaya gigiku yang dah cantik ni tak kembali jarang seperti dulu.

weeeee~

but, doc cakap i have to wear this retainer for the rest of my life..
i'll be with you..
*terkeluar lagu maher zain*

ye tuan2 and puan2.

ingin saya bold, caps lock and underline disini..

FOR THE REST OF MY LIFE !!!

if not, gigiku kembali jarang and membazir je pakai braces 2 tahun lebih tau uolls~

nasib baik la retainer tu boleh cabot sendiri.

so, kalau nak makan memang akanku cabot la retainer tu.

menyemak je dalam mulut.

Grrrrrrr...

so..

so..

and 

soooo...

that's all untuk entry pasal 'tomorrow' ni.

till then,,,


BYE BYE

Tuesday, 19 February 2013

nak cantikk ??





holla there ;)

sihatkah anda semua ?

sihat ?

ohh.bagus sekali.

hope semua my readers in the pink la eh.

pink?

yeah. uolls kan pinky yaww~

hahaha.

ok.

just kidding.

so, kita teroskan dengan tittle entry kali ni.

NAK CANTIKK ?

senang je sebenar nyerrr.

macam dalam gambar ni...


comel tak ? comel tak ?

tapi siapa2 gigi yang tak berape nak molek tu cover sikit eh.

hehehe.

kidding.
*hope takde yang terase*

ehem ehem..

but the problem is..

sekarang ni susah nak tengok orang senyum.

kan ? kan ?

padahal boleh dapat rewards from God free free je.

pernah dengar quotes about it tak ?

'SMILE IS SADAQAH'

well..ni nak share sikit the abundance of smiling :

1. Senyum menyebabkan kita kelihatan lebih cantik atau handsome! Betul tak?
2. Senyum mampu mengubah 'mood' kita kepada yang lebih positif dan bertenaga.
3. Senyum mengurang atau menghilangkan tekanan atau stress. Anda pernah cuba?
4. Senyum memantapkan sistem imunisasi badan kita. Maka badan kita akan lebih tahan terhadap penyakit.
5. Senyum menyebabkan anda kelihatan lebih muda! :D
so, the moral of the entry..
senyum senyum lah selalu !
^_^
till then,,

BYE BYE